Vinkit vastuulliseen vaatehuoltoon

Asujin tuotteet valmistetaan pääosin uudelleenkäytetystä tekstiilimateriaalista. Asuji haluaa välttää tuottamasta uusia, ympäristöä rasittavia raaka-aineita. 

Kun materiaalia hankitaan kirpputoreilta, Asuji ei voi olla täysin varma siitä mistä materiaalista mikäkin tuote on valmistettu. Joissain kankaissa on yhä materiaalitiedot paikallaan, mutta suurimmassa osassa sitä tietoa ei enää ole saatavilla. Asujin perustajalla on kuitenkin useamman vuoden kokemus alalta, joten jonkinlainen näppituntuma materiaaleihin on ennättänyt tulla. Silti sataprosenttista totuutta materiaalikoostumuksesta ei voida kertoa. Tämä tietenkin hankaloittaa huolto-ohjeiden kertomista. On kuitenkin muutamia asioita, jotka kannattaa huomioida tuotteen materiaalista riippumatta. Alla olevien vinkkien avulla pääset pitkälle!

Hyödynnä tuuletusta

Yleensä pesemme päivittäisiä vaatteitamme liian usein. Ei ole syytä konepestä vaatteita jokaisen käytön jälkeen, ellei vaate oikeasti ole tahrainen. Kannattaa myös suosia esimerkiksi alusvaatteen käyttöä (aluspaita tai alushame), sillä ne suojaavat muita vaatteitasi hikoilulta. Ainoat vaatteet, joita tulisi pestä usein, ovat alusvaatteet, aluspaidat ja sukat. 

Poista tahrat ennen konepesua

Näkyvät tahrat kannattaa poistaa vaatteestasi mahdollisimman pian. Useimpiin tahroihin toimii esimerkiksi kivennäisvesi, oliiviöljypohjaisella Marseille-saippua (vegaaninen) tai sappisaippualla. Hiero saippuaa tahralle, kun palaat kotiin. Tämä auttaa siihen, että sinun ei tarvitse käyttää pidempää pesuohjelmaa taikka korkeampaa pesulämpötilaa tahrojen poistamiseksi. Asujin vaatteille suosittelen yleensä 30 tai 40 asteen pesua. 

Suosi ekologisia pesu- ja huuhteluaineita

Käytä aina vain suositeltua määrää pesuainetta. Tiesithän, että suositeltua suurempien pesu- ja huuhteluainemäärien käyttö ei tee pyykistä puhtaampaa. Nämä lisäkemikaalit vain lisäävät ympäristökuormitusta ja toki lisäävät myös omia kulujasi. Jos käytät nestemäisiä pesuaineita, kannattaa varmistaa, että ne eivät sisällä zeoliitteja tai keinotekoisia tuoksuja. 

Ekologisin ja helppokäyttöisin huuhteluaine on etikka. Se sulkee kuidun päät pesun jälkeen, auttaa säilyttämään värit paremmin ja puhdistaa myös pesukoneen. Etikka on biohajoavaa. Kosteina vaatteet voivat tuoksua hiukan etikkaisille, mutta tuoksu haihtuu vaatteiden kuivuessa. 

Tällä hetkellä Asuji käyttää suomalaista Allegro-nimistä pesuainetta, joka ei sisällä zeoliittejä taikka fosfaatteja. Mielelläni otan vastaan vinkkejä toisista suomalaisten valmistamista pesuaineista. 

Pese matalammassa lämpötilassa

Konepestessä Asujin tuotteita suosittelemme käyttämään 30 tai 40 asteen pesuohjelmaa. Matala lämpötila auttaa säästämään energiaa, koska vettä ei tarvitse kuumentaa liikaa. Jos käytät eko-ohjelmaa, laita vaatteet pesupussiin, jotta ne säästyvät pidemmän pesuohjelman mekaaniselta hankaukselta ja kulutukselta. Pesupussi on hyödyllinen toki muutoinkin pyykkiä konepestäessä. 

Käytä mikromuoveja keräävää pesupussia

Synteettisistä kuiduista valmistetuista vaatteista irtoaa pesun yhteydessä mikromuoveja. Nämä pienen pienet hiukkaset saattavat päätyä luontoon, sillä osa niistä läpäisee vedenpuhdistuslaitosten suodattimet. Mikromuovit ovat vahingollisia vesiekosysteemeille ja ajan myötä ne ajautuvat ravintoketjussa eteenpäin ja päätyvät aina lautasillemme saakka.

Paras tapa synteettisten kuitujen kohdalla on konepestä ne vain tarvittaessa. Kun vaatteet on pestävä, laita ne mikromuoveja keräävään pesupussiin, jotta irtonaiset kuidut eivät leviä ympäristöön. Kierrätä sitten vaatteista irronneet muovit asianmukaisesti. 

Ripusta kuivumaan

Rumpukuivaus ei ole sallittua Asujin vaatteiden kohdalla. Paras tapa kuivattaa vaatteet on ripustus. Kuivumaan ripustetut vaatteet tarvitsevat harvoin silitystä kuivumisen jälkeen. Höyryttäminen on turvallinen ja nopea tapa silittää, ja se on myös erinomainen tapa raikastaa vaatteet muutaman käyttökerran jälkeen.

Säilytä hoito-ohjeet

Kannattaa säilyttää Asujin hoito-ohjeet, jotta vaate säilyy mahdollisimman kauan. 

Pidä huolta pesukoneestasi

Pyykinpesukone kaipaa huolenpitoa, jotta se voi tehdä tehtävänsä. Kannattaa aina jättää luukku ja pesuainelokerot auki pesun jälkeen, jotta pyykinpesukone kuivuu kunnolla. Puhdista pesuainelokerot ja nukkasuodattimet vähintään kerran kuukaudessa pesuainejäämistä. Etikan käyttö estää bakteerien kasvua ja vähentää hajujen muodostumista pesurumpuun. 

Käytä mieluusti zeoliititonta pesuainetta. Ajan kuluessa zeoliitti nimittäin kerääntyy rummun sisälle ja voi rikkoa pesukoneen. Jos peset vaatteesi enimmäkseen matalissa lämpötiloissa, suosittelemme silloin tällöin käyttämään myös lämpimämpää pesuohjelmaa (60–95 astetta) esimerkiksi pesemällä lakanoita ja pyyhkeitä. Tämä poistaa mahdolliset zeoliitin jäämät ja bakteerit. Puhdista kone kerran tai kahdesti vuodessa sitruunahapolla (C₆H₈O₇). Laita 100 g sitruunahappojauhetta pesuainelokeroon ja pese tyhjä pesukone 95 asteen pesuohjelmalla. Tämän jälkeen laita koneeseen pyykinpesuainetta ja pyöräytä tyhjä kone lyhyellä, kuumalla pesuohjelmalla.

Lue myös: 

Asujin arvot - rehellisyys, vastuullisuus ja ilo

Läpinäkyvyys on kaiken A ja O vastuullisessa muodissa

Mistä tunnistaa vastuullisen vaatteen

Jätä kommentti